fbpx
Slik skjøtesparkler du gips

Gjør alltid ett godt grunnarbeid før du begynner å sparkle.

Et av de mest utbedre veggmaterialene i norske boliger, er gipsplater. De gir en slett og fin overflate, god akustikk, er brannhemmende og kan overflatebehandles på de fleste måter.

Samtidig er det ikke til å komme unna at mange kvier seg for én del av jobben gipsplater medfører, nemlig skjøtesparklingen. En kjede er som kjent ikke sterkere enn det svakeste leddet og blir ikke skjøtesparklingen pen, blir ikke veggen som helhet pen heller.

Første bud når du skal få pene skjøter på gipsplatene, er å gjøre grunnarbeidet riktig. Underlaget du monterer platene på må være avrettet og jevnt. Hvis ikke risikerer du høydeforskjell mellom platene som kan gjøre sparklingen vanskelig. Pass også på at platene monteres i lodd og helt inntil hverandre.

Når platene er korrekt montert er du klar for selve sparklingen:

  • Fyll den nedsenkede falsen på platene med lettsparkel
  • Legg papirremse den i den våte sparkelmassen og press den godt ned. Det skal tyte sparkelmasse ut under remsen
  • La det tørke til dagen etter

Dagen etter legger du på et nytt lag med sparkel og lar det tørke. Når det er tørt sliper du over sparkelen, avstøver overflatene og legger på enda et lag med sparkel. Sparkle litt bredere enn forrige lag – bruk gjerne en litt bredere sparkelspade for best resultat. Når siste lag er tørt sliper du enda en gang.

For å sjekke om du har fått for lite eller mye sparkel i skjøten, kan du sette en bred sparkelspade over skjøten. Slipper det lys gjennom mellom skjøten og sparkelspaden må du legge på mer. Vipper den fra side til side må du slipe bort mer sparkel.

Her er flere gode råd du kan ta med deg:

  • Legg tynne lag med sparkel. Det er mye mer jobb å slipe ned hvis du har lagt på for mye enn å sparkle en ny runde.
  • Bruk arbeidslys langs med veggen (slepelys) for å avdekke ujevnheter
  • Sliping bør gjøre med jevne, rolige bevegelser for å unngå at støvet virvler rundt hele rommet. Det beste er å bruke slipekloss på en forlengerstang.
  • Den beste måten å avstøve overflatene på er å bruke en mikrofibermopp

Ring Magne

Magne Skåningsrud holder styr på 
håndverkere over hele landet.

46 93 15 76

Ta kontakt for uforpliktende befaring

Bestill gratis befaring

Relaterte Mestertips

microsement

Hva er microsement?

Microsement er ett innovativ og spennende produkt for både private hjem, hytter og i offentlige bygninger. Medlemsbedriftene i MesterAlliansen kan utføre slike prosjekter over hele

Les mer